Orice proprietar al unei masini trebuie sa cunoasca faptul ca bateriile auto nu sunt consumabile de duzina, de aceea trebuie alese in functie de rezistenta, iar modelele de baterii AGM sunt cele preferate de conducatorii auto. Durata de viata a unei baterii auto trebuie sa fie una indelungata, insa acest aspect tine de mai multe criterii, inclusiv tipul masinii, numarul de consumatori electrici si cat de des sunt acestia folositi.

Modele de baterii AGM vs. baterii cu gel

Bateriile auto sunt surse de energie care alimenteaza consumatorii electrici in momentul in care motorul este oprit. Bateriile cele mai des intalnite si preferate de soferi sunt cele care au in compozitie placi de plumb care rezista pana la 5 ani.

Bateriile cu gel nu au aparut demult pe piata, au acelasi mod de functionare ca si bateriile AGM, singura diferenta fiind continutul electrolitului. Bateriile auto cu gel contin elemente chimice, motiv pentru care electrolitul se afla mereu in stare gelatinoasa. Bateriile cu gel au avantajul principal acela ca electrolitul nu se va varsa niciodata, ci va fi pastrat mereu in conditii de siguranta in interior.

Mai mult decat atat, numarul de cicluri care se refera la incarcare si descarcare, poate fi la cele mai multe modele de acumulatorii cu gel de 800, ceea ce inseamna o durata de viata de pana la 12 ani. Bateriile cu gel nu au o rezistenta ridicata in fata temperaturilor scazute si prezinta o sensibilitate la tensiunea de incarcare.

Pe de alta parte, bateriile AGM au un design special conceput pentru a tampona electrolitii care se afla intre placile din interior, astfel incat au un lichid special care mentine materialul umed in cazul aparitiei unor crapaturi, care sa impiedice scurgerile de lichid. Bateriile AGM sunt recomandate in situatii in care sunt necesari mai multi amperi, iar incarcarea nu se poate face cu orice model de incarcator standard. Acestea se potrivesc pentru masinile de curse si SUV-uri pentru ca ofera siguranta ca masinile rezista indiferent de situatiile ce intervin.