Inspectia tehnica periodica a masinii este obligatorie pentru toti proprietarii de autoturisme. ITP-ul este o verificare care se face de catre un operator RAR sau al Registrului Auto Roman. Verificarea se efectueaza in mod obligatoriu si periodic pentru absolut toate vehiculele din Romania ce circula pe drumuri publice.

Ce se inspecteaza la o verificare ITP?

Verificarea ITP implica verificarea sigurantei autovehiculului. Pentru ca niciun autoturism nu trebuie sa circule cu probleme la sistemul de suspensii, de directie, de franare sau de iluminare, este foarte importanta aceasta verificare. Se va include si evaluarea sistemului de noxe si de poluare unde specialistii se vor concentra pe nivelul gazelor de esapare si la nivelul de zgomot produs de autovehicul.

Pentru ca si aspectul masinii conteaza, urmatorul segment ce este inclus la verificarea ITP este chiar acesta. Specialistii sunt atenti la eventualele pete de rugina, la elementele de coroziune ale caroseriei si la estetica autoturismului. Nu in ultimul rand, seria masinii trebuie sa fie vizibila astfel incat verificarea ITP sa fie finalizata.

Ce acte sunt necesare la inspectia tehnica periodica? La ce interval trebuie efectuata?

Pentru a se prezenta la inspectia ITP, este necesar sa existe actul de identitate al autovehiculului sau o copie daca autoturismul este luat in leasing, certificatul de inmatriculare in original si actul de identitate al proprietarului sau al persoanei desemnate.

In ceea ce priveste intervalul de timp la care va fi efectuata inspectia ITP, posesorii de autoturisme se vor intoarce dupa 2 ani la centrul RAR, in timp ce daca masina este mai veche de 10 ani, proprietarii se intorc la 1 an. Acelasi termen este dat de lege pentru autocare, microbuz sau autovehicule cu minim 8 scaune pentru pasageri.

Transportatorii de marfa care au nevoie de inspectia ITP pentru un camion, o remoca sau alt autovehicul cu greutate mai mare de 3.5 tone trebuie sa faca inspectia la un an. Regulile sunt mai stricte pentru soferii de transport pe segmente ce lucreaza in industria taximetriei sau scolii auto, aceasta inspectie fiind necesara la 6 luni.