Masinile electrice devin din ce in ce mai populare in randul soferilor. Studiile raporteaza ca „vanzarile de masini electrice au crescut cu 186%” comparativ cu 2020.

Cat dureaza incarcarea unei masini electrice?

Acest lucru poate depinde de o varietate de factori. Unele vehicule electrice pot fi incarcate complet in 30 de minute, in timp ce altele dureaza pana la 6 ore pentru a se incarca. Factori cheie de luat in considerare pentru a estima cat timp va dura incarcarea unui vehicul electric:

  • Conditii meteorologice: la o temperatura mai scazuta, incarcarea bateriei va dura mai mult;
  • Dimensiunea bateriei : daca bateria este mai mare, incarcarea va dura mai mult.
  • Starea bateriei: o baterie goala va dura mai mult pentru a ajunge la incarcare completa;
  • Rata maxima de incarcare: fiecare masina electrica va avea o rata maxima de incarcare. Aceasta rata maxima nu va fi depasita, chiar daca este utilizat un punct de incarcare rapida;
  • Rata punctului de incarcare: daca se incarca acasa sau intr-un punct de incarcare public, vitezele de incarcare vor depinde de rata maxima a punctului de incarcare utilizat.

Care este autonomia unei masini electrice?

Modele de masini electrice disponibile pe piata in 2021 au o autonomie intre 200 km si 500 km. Deci daca bateria este complet incarcata la plecare, poate fi suficient pentru majoritatea calatoriilor zilnice.

Cele mai multe modele vor trimite, de asemenea, un avertisment cand urmeaza sa se descarce si directioneaza conducatorul auto, prin intermediul sistemului de navigatie al masinii catre cel mai apropiat punct de incarcare.

Motorul electric consuma energie doar cand se misca. Cand vehiculul este stationat, singurul consum provine din elementele auxiliare, precum incalzirea sau aerul conditionat, daca sunt active. Stop-and-go-ul frecvent care poate aparea in oras este favorabil vehiculului electric, care se reincarca prin franare regenerativa.

De altfel, vehiculele electrice folosesc franarea regenerativa pentru a obtine performanta maxima de la baterii, ceea ce permite o economie maxima de aproximativ 30%. Alegand un sistem de incarcare rapid pentru bateriile cu litiu, vehiculul va fi in continuare gata de utilizare in cel mai scurt timp.