Daca aveti in plan sa va cumparati o masina, puteti lua in considerare una second-hand. Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa faceti acest lucru, in eventualitatea in care va doriti ceva mai accesibil, ori daca sunteti in cautare de o prima masina pentru copilul vostru. Desi are anumite beneficii, o masina second-hand implica si riscuri.

In ce constau riscurile achizitionarii unei masini second-hand?

In primul rand, pot fi mai putin fiabile. Fiabilitatea este o problema atunci cand vine vorba de o masina cumparata la mana a doua. O astfel de masina nu va avea aceleasi performante cu una noua, deoarece a mai fost condusa inainte o lunga perioada de timp si cu cat inregistreaza mai multi kilometri parcursi, cu atat se deterioreaza. Masinile noi dispun de sisteme de ultima generatie care asigura siguranta pasagerilor, in timp ce una second-hand, este posibil sa nu.

Cu toate acestea, exista solutii. Una dintre ele este sa cautati o masina relativ noua, care insa a fost cumparata de proprietar cu putin timp in urma, neinregistrand insa un numar mare de kilometri parcursi. Anumite marci nu sunt de incredere atunci cand vehiculul depaseste trei ani, insa altele se pot afla intr-o stare buna pe termen lung.

In plus, nu cunoasteti trecutul masinii. Acesta este unul dintre dezavantaje, deoarece nu veti sti niciodata cum a fost intretinuta masina inainte de a o pune respectivul proprietar la vanzare. Daca un vehicul nu este intretinut periodic la un service specializat, se poate deteriora, ceea ce va va costa in viitor. Un sfat este ca inainte sa faceti plata pentru o masina, sa-i faceti o verificare alaturi de un profesionist, pentru a elimina orice dubiu.

Exista cateva lucruri asupra carora este necesar sa acordati o mai mare atentie cand vine vorba de o masina la mana a doua si anume costurile de intretinere si functionare. In ceea ce priveste functionarea, este bine de stiut ca motoarele mai mici sunt adesea mai ieftine si potrivite pentru oras. Cu toate acestea, daca parcurgeti des drumuri lungi, pe autostrada, veti avea nevoie de un motor mare. Autovehiculele diesel sunt adesea mai scumpe, deci ganditi-va daca aveti nevoie de un motor diesel sau pe benzina.