Soferii au anumite temeri in momentul in care se urca la volan. Una din cele mai mari temeri ale acestora este acvaplanarea, in top situandu-se si depasirile periculoase, actiunile neprevazute ale celorlalti participanti la trafic si viteza excesiva. Dintre toate aceste riscuri, acvaplanarea este un risc cat se poate de real, mai ales in perioada de toamna sau primavara, cand ploua abundent, torential. Daca masina are montate anvelope de buna calitate iar presiunea din pneuri este cea corecta, riscul acvaplanarii este redus. Cel mai important lucru este ca soferii sa isi pastreze calmul si sa reactioneze in mod corespunzator.

Acvaplanarea reprezinta fenomenul deraparii masinii pe pelicula de apa care se creeaza pe carosabil.

Atunci soferul nu trebuie sa franeze, trebuie sa ridice piciorul de pe acceleratie si sa reduca viteza, apasand ambreiajul. Traiectoria masinii trebuie mentinuta in directia de deplasare, fara a vira mult la stanga sau la dreapta, fara a schimba directia brusc.

In cazul precipitatiilor abundente, abordarea corecta a soferilor este reducerea vitezei pentru ca apa dintre carosabil si pneu sa poata fi eliminata in conditii de maxima siguranta. Este importanta si mentinerea presiunii din cauciucuri la valorile corecte. Presiunea mult mai scazuta decat valoare normala creste riscul acvaplanarii, avand un efect negativ in ceea ce priveste manevrabilitatea si durabilitatea anvelopei. Masinile foarte incarcate au un risc mai mare de acvaplanare. Soferii trebuie sa mareasca presiunea cu pana la 10% fata de valoarea normala.

Se pune mare accent si pe calitatea anvelopelor cu care este dotata masina. Anvelopele uzate sau de slaba calitate nu ofera aceeasi experienta soferilor, in cazul acvaplanarii, precum anvelopele de buna calitate. Soferii trebuie sa ramana calmi, sa isi pastreze directia de deplasare, sa nu se sperie si sa isi puna increderea in cunostintele lor, in experienta lor si in calitatea cauciucurilor.

Acvaplanarea este un fenomen ce nu poate fi prevenit, nu poate fi evitat insa se poate trece cu usurinta peste acest obstacol daca soferii stiu cum sa isi stapaneasca emotiile si cum sa isi foloseasca cunostintele.