Desi nu este optiunea soferilor, schimbarea anvelopelor reprezinta o decizie inteleapta. Astfel, nimeni nu va mai circula pe timp de iarna cu masina pe sosea temandu-se la orice frana mai brusca, niciun sofer nu va experimenta incidente neplacute din cauza starii proaste a cauciucurilor. Anvelopele de iarna trebuie schimbate conform legii atunci cand afara temperatura scade foarte mult si atunci cand carosabilul este ud sau alunecos. Primavara, aceste cauciucuri trebuie schimbate cu unele de vara pentru a evita uzarea acestora si imposibilitatea de a le mai folosi si anul urmator. Desigur, sunt si soferi care opteaza pentru anvelopele all season, dar stiu oare implicatiile unei asemenea decizii? Sunt constienti de pericolele la care se expun daca circula cu masina care are anvelopele necorespunzatoare?

Cum si cand se schimba corect cauciucurile

Durata de utilizare a anvelopelor nu este mare, ci de doar cativa ani, poate chiar de un sezon doua, pentru soferii care circula mai mult. De aceea, conducatorii auto pun mare accent pe schimbarea corecta a anvelopelor, la momentul oportun, cu produse de cea mai buna calitate.

Specialistii recomanda schimbarea cauciucurilor cate 2 sau cate 4 astfel incat cauciucurile pe aceeasi osie sa aiba aceiasi indici si aceleasi dimensiuni. Conducatorul auto trebuie sa acorde atentie in primul rand dimensiunilor omologate de fabricantul vehiculului si trebuie sa ia in calcul montarea cauciucurilor mai noi pe osia posterioara pentru limitarea pierderilor de aderenta, indiferent ca este vorba de un vehicul cu tractiune, propulsie sau cu patru roti motrice.

Starea anvelopelor trebuie verificata cel putin o data pe saptamana. Atunci conducatorii trebuie sa verifice adancimea santurilor, presiunea, daca exista deteriorari sau semne de uzura, iar la cele mai mici semne de indoiala, acestia pot consulta un profesionist pentru a le determina capacitatea de circulatie. In ce situatii se recomanda schimbarea anvelopelor? Atunci cand pneul are pana, cand limita legala de uzura este deja atinsa, cand sunt prezente semne de invechire sau de deteriorare sau o uzura anormala a benzii de rulare.