Una din cele mai des intalnite probleme la masinile cu un numar mare de kilometri este legata de supraincalzirea motorului. Un scenariu extrem in acest sens este acul care ajunge de la lichidul de racire in zona rosie. Unele probleme ale masinii, probleme de ordin mecanic, pot fi remediate prin simpla schimbare a pieselor, rapid si fara costuri mari, insa altele vor consuma mult timp si vor necesita o investitie mai mare.
De ce are loc supraincalzirea motorului?
Supraincalzirea motorului este cauzata de temperatura mare a lichidului de racire din motor, ce poate depasi 110-115 grade Celsius. Aburul iesind de sub capota si martorii de avertizare din bord sunt principalele semne care denota supraincalzirea motorului.
Supraincalzirea motorului apre de cele mai multe ori din cauza defectarii unei componente, aparand scurgeri in sistemul de racire, antigelul scurgandu-se afara din instalatie si fiind inlocuit cu aer, ceea ce va duce la blocaje in sistemul de racire.
Alte cauze ale supraincalzirii motorului legate de defectarea pompei de apa si calitatea uleiului de motor
De asemenea, motorul se poate incalzi si din cauza pompei de apa. Pompa de apa are un rol important in sistemul de racire al motorului, asigurand circulatia sistemului de racire prin motor. In cazul in care cedeaza, motorul se va supraincalzi.
Totodata, daca uleiul de motor nu este cel corespunzator, nu face fata pentru reducerea frictiunii, iar temperatura componentelor interne ale motorului creste si supraincalzeste motorul.
Ce trebuie sa faca proprietarii masinilor cand se supraincalzeste motorul?
Atunci cand motorul se supraincalzeste, atunci conducatorii auto trebuie sa opreasca pe dreapta, sa deschida usor capota, sa astepte putin ca aceasta sa se raceasca, dupa care sa se uite dupa scurgeri de antigel sau daca nu exista un furtun fisurat.
Daca nu exista pierderi de antigel, atunci pompa de apa sau termostatul cel mai probabil cedeaza. Atunci, conducatorii auto trebuie sa sune la un service auto si sa solicite o platforma, altfel acestia risca sa isi strice de tot motorul.
Verificarea periodica a componentelor masinii si schimbarea pieselor atunci cand este necesar este un sfat demn de luat in considerare pentru a preveni supraincalzirea masinii.