Iarna, soferii au cel mai mult de suferit: dimineata inainte de a pleca la serviciu le ingheata mana pe chei incercand sa deschida usa cu tot felul de spray-uri si solutii speciale, isi dau zapada jos de pe masina si de pe langa masina, isi curata parbrizul de gheata, isi incalzesc habitaclul. Toate aceste operatiuni dureaza cel putin jumatate de ora, de aceea este bine ca soferii sa plece mai devreme de acasa pentru a nu avea surprize si a fi nevoiti sa ia taxiul pana la serviciu. Cum ce surprize? Surpriza de a nu le mai porni masina!

Acumultorul masinii iarna

acumultorul masinii iarna

In general problemele de acest gen apar din cauza acumulatorului masinii. O data cu venirea frigului scade performanta si puterea acumulatorului. Uneori randamentul pe care il da acumulatorul masinii este de doar 50% din puterea initiala. Asta nu inseamna ca soferii sunt obligati sa circule toata iarna la munca cu un mijloc de transport in comun ci mai degraba sa gaseasca o solutie in acest sens. Cel mai bine ar fi ca masina sa fie parcata intr-un loc cu temperaturi pozitive, spre exemplu un garaj. Insa cum nu toti conducatorii beneficiaza de acest avantaj, ar fi bine ca proprietarii masinilor sau conducatorii acestora sa tina cont de alte lucruri si anume de eliminarea consumului mai multor consumatori electrici in acelasi timp, mai ales pe distante scurte.

O intretinere deficitara a acumulatorului poate duce la functionarea defectuoasa sau slaba a acestuia. Conducatorul auto trebuie sa verifice in mod regulat daca este uzata cureaua ce antreneaza alternatorul, daca legatura la masa de pe caroserie la acumulator este curata si lipsita de rugina, daca bornele acumulatorului sunt curate, daca exista apa distilata suficienta.

O idee foarte buna pentru verificarea starii acumulatorului este reprezentata de vizitele regulate la atelierele specializate mai ales inainte de venirea iernii. Specialistii vor spune daca si cand trebuie schimbat acumulatorul. Un acumulator cu probleme care nu poate fi schimbat din motive financiare poate fi conectat la un redresor pe toata perioada noptii iar ziua acesta va functiina fara probleme. Schimbarea acumulatorului reprezinta insa una din cele mai eficiente metode de prevenire a accidentelor.