Fiecare sofer trebuie sa stie ca un etrier de fana cu disc este o unitate complexa realizata din materiale de inalta tehnologie. De aceasta unitate depinde nu numai siguranta conducatorului auto, ci si a pasagerilor din masina si nu numai. De aceea este important sa se cunoasca cateva reguli simple pentru buna sa functionare. Care sunt aceste reguli?

  • Curatarea si lubrifierea componentelor unitatii si verificarea starii burdufului de cauciuc de fiecare data cand se schimba placutele de frana sau o data la 6 luni.
  • Inlocuirea lichidului de frana in timp util. Deoarece este higroscopic, procentul de apa din compozitia sa creste semnificativ in timp. Acest lucru nu afecteaza numai eficienta sistemului de franare, dar provoaca si coroziunea interna a pistoanelor.
  • Alegerea lubrifiantilor in conformitate cu cerintele tehnice ale modelului de masina. Lubrifianti speciali anti-etansare cu adaos de cupru sau molibden sunt de obicei folositi pentru a lubrifia placutele anti-scartait, arcurile de compresie si suprafetele exterioare ale placutelor de frana.

Lubrifiantii pe baza de ceramica sunt cei mai potriviti pentru canelurile de ghidare ale placutelor. Pentru lubrifierea bolturilor de ghidare se folosesc grasimi pe baza de minerale pentru utilizare la temperaturi cuprinse intre -45 ° C si + 180 ° C.

In plus, exista lubrifianti sintetici universali potriviti pentru lubrifierea tuturor partilor mobile ale unitatii. La intretinerea mecanismului de frana, se aplica o cantitate mica de lubrifiant pe burduf, astfel incat sa nu curga catre placutele de frana.

  • Renuntarea la stilul de condus agresiv. Cand se conduce pe drumuri de munte, apasarea frecventa a pedalei de frana este inevitabila. Dar in conditii normale, trebuie evitate pornirile si opririle bruste. Acest lucru va evita riscul supraincalzirii mecanismului de frana.
  • La inlocuirea placutelor, se foloseste un dispozitiv special pentru a retrage pistonul in cilindru, ca acesta sa nu ramana blocat.

Concluzie

Eficienta sistemului de franare si, prin urmare, siguranta tuturor utilizatorilor drumului, depind de functionalitatea etrierului de frana. Ignorarea primelor semne ale unei defectiuni poate duce la ruperea discului de frana si la o defectiune completa a franelor.