Marile companii producatoare de autoturisme au inteles rapid nevoia oamenilor de a proteja mediul inconjurator impotriva noxelor emise de masini asa ca au inventat masinile electrice, o alternativa mult mai sanatoasa, dar destul de costisitoare.

Tehnologia avanseaza intr-un ritm ametitor, acesta fiind si motivul pentru care cumparatorii isi indreapta tot mai des atentia catre masinile electrice al caror design si performanta depasesc limitele oricarei imaginatii.

Ecologistii cred cu tarie ca masinile electrice reprezinta viitorul si ca tot mai multi oamenii ar trebui sa faca o astfel de investitie.

In prima jumatate a anului, s-au vandut aproximativ 200.000 de masini electrice in Uniunea Europeana trendul fiind in continua crestere fata de anul trecut. Cu toate acestea, numarul total al masinilor vandute reprezinta doar 2% ceea ce inseamna ca e nevoie de alti zeci de ani pentru ca masinile electrice sa se impuna pe piata.

Primul criteriu pentru care aceste masini sunt atat de apreciate in randul celor care le folosesc este bateria reincarcabila. Soferii pot uita de schimbatorul de viteze, de ambreiaj sau de alimentarea cu combustibil. O baterie complet incarcata poate oferi o autonomie de pana la 400 km ceea ce este mai mult decat suficient pentru cei care isi desfasoara activitatea intr-un oras supraaglomerat si suprapoluat.

Costul total al intretinerii unei astfel de masini este unul mult mai mic comparativ cu masinile pe combustibil. Piesele nu se uzeaza atat de repede, iar pretul incarcarii unei baterii este accesibil oricarui buzunar ceea ce reprezinta un mare atuu pentru potentialii cumparatori. Cu toate acestea insa pretul de achizitie al unei masini electrice este mai mare decat al unei masini clasice, iar acest lucru se datoreaza numarului limitat de astfel de produse pe piata. Legislatia europeana vine in sprijinul celor care isi doresc sa protejeze mediul inconjurator asa ca se ofera o subventie in valoarea de pana la 4000 euro pentru cei care vor sa detina o masina electrica.

Avantajele unui astfel de automobil sunt nenumarate, insa din pacate statiile de incarcare sunt putine, iar conducatorii risca sa ramana cu masinile in drum. Atunci cand se vor alinia standardele si atunci cand pretul unei masini electrice va fi unul accesibil publicului larg, cu siguranta tot mai multi oamenii vor decide sa faca acest pas.