Exista expresia “masina pentru tineri” sau “masina de familie”. Daca prima categorie se refera la o masina care poate avea doar doua usi, nu foarte mult loc in portbagaj si poate chiar scaune spate lipsa, masina de familie exprima spatiu, din toate punctele de vedere.

Cateva aspecte in functie de care trebuie aleasa o masina de familie sunt:

1. Hatchback sau sedan?

Sedanul sau masina tip berlina poate parea de multe ori mai mare decat un hatchback, dar cea din urma este mult mai utila si mai practica.

2. Cautarea unei masini a caror usi se deschid larg

Un aspect foarte important atunci cand se cauta o masina de familie este atentia la usile din spate. Acestea trebuie sa se deschida foarte larg pentru a putea baga usor un scaun special pentru copii.

3. Bancheta din spate sa fie mai ridicata decat scaunele din fata

Este o solutie aproape la fel de buna ca usile care se deschid larg. In momentul in care bancheta din spate este la o inaltime superioara scaunelor din fata, va fi mai usor sa se monteze un scaun de copil si in acest fel copilul poate vedea drumul, ceea ce ii va reduce nivelul de stres si starea de greata.

4. Se poate opri airbagul pasagerilor?

Este un aspect important, mai ales ca nu toate masinile au aceasta functie. Nu este recomandat ca scaunele de copii sa fie pe locurile din fata.

5. Cu isofix este mai usor

Sunt multe masini de familie care au sistemul isofix la locurile pasagerilor din spate. Acest sistem permite montarea unui scaun de copil mult mai usor decat in mod normal.

6. Masina trebuie sa fie un loc mai putin plictisitor

Sunt foarte multe solutii pentru a face din propria masina una care sa fie distractiva pentru cei mici. In primul rand, montarea de ecrane pe care sa ruleze desene animate si care sa fie conectate la priza de 12V a masinii.

Totodata, copilul trebuie protejat de lumina puternica a soarelui si nu trebuie luata o masina cu tapiterie deschisa la culoare daca sunt copii mici.