In ultima vreme, se pare ca exista un interes din ce in ce mai mare pentru masinile electrice atunci cand se decide cumpararea uneia. Aceasta crestere se datoreaza, in principal, unei motivatii sporite de a proteja mediul inconjurator, iar pe de alta parte, este posibil ca scandalul diesel si introducerea de noi modele mai ieftine sa fi avut, de asemenea, un rol in cresterea gradului de constientizare.
Originea masinii electrice
Stiati ca prima masina electrica nu este o realizare a secolului XXI? Prima serie dateaza din secolul al XIX-lea, intr-o versiune de proba, desigur. Cea mai lunga distanta parcursa de masinile electrice americane produse la inceputul secolului a fost de pana la 80 de kilometri, cu o viteza maxima de 23 km/h.
Prin ce se deosebeste o masina electrica de un motor traditional cu combustie interna?
La exterior, o masina electrica arata la fel ca un vehicul cu motor cu combustie interna, cu toate acestea, exista o diferenta uriasa intre cele doua. Masinile conventionale functioneaza cu un motor cu combustie interna, cu doi combustibili conventionali, respectiv benzina si motorina. Acestea produc cantitati mari de gaze cu efect de sera si poluanti atmosferici. Masinile electrice sunt alimentate de baterii sau de alte dispozitive de generare si stocare a energiei concepute pentru a se deplasa. Emisiile, care sunt semnificativ mai mici, pot fi reduse si mai mult prin electricitatea generata din surse din ce in ce mai ecologice.
Este adevarat ca in lume exista inca putine masini electrice in comparatie cu masinile traditionale, dar aceasta tehnologie de propulsie se preconizeaza a fi viitorul! Schimbarile climatice capata din ce in ce mai multa atentie in lume, astfel incat producatorii de automobile vor fi fortati sa actioneze datorita reglementarilor care au intrat deja in vigoare sau sunt doar planificate. Pe langa producatorii de automobile electrice, companiile de automobile traditionale se concentreaza deja pe acest demers, dezvoltand si introducand treptat modelele lor cu propulsie alternativa, reducand astfel debitul pentru motoarele pe benzina si diesel.
Tipuri de masini electrice
Multi cumparatori de masini inca se gandesc ce tip de motorizare sa aleaga. Multi au recunoscut deja beneficiile masinilor mai putin poluante si se pregatesc sa treaca la masini electrice. Pe piata de profil exista deja mai multe tipuri de masini electrice, de la masini complet electrice la masini cu combustie interna.
Tipuri de masini electrice
Masinile electrice suporta urmatoarele categorii:
-
complet electrice, adica fara motor cu combustie, ci transporta energie din baterii;
-
hibrid cu un motor cu ardere interna, in principal pe benzina, alimentat de motoare electrice cu baterii. Un plug-in hibrid are o baterie mai mare decat un hibrid si poate fi deja incarcat de la o sursa de energie externa.
-
automobilul electric cu autonomie extinsa (alimentat cu benzina) a fost propulsat de un motor pur electric care a fost echipat si cu un motor pe benzina pentru producerea de energie.
-
exista, de asemenea, un vehicul alimentat cu hidrogen – pur electric, in care energia necesara pentru a actiona nu este stocata intr-o baterie conventionala, ci sub forma de hidrogen lichid.
De ce sa treci la o masina electrica?
Argumentul cel mai convingator in favoarea masinii electrice este faptul ca este ecologica. Este mult mai putin poluanta, din punct de vedere al emisiilor, avand un avantaj semnificativ fata de motoarele cu combustie interna: nu polueaza mediul inconjurator.
Datorita functionarii silentioase a motorului electric, acesta nu deranjeaza pasagerii si nici mediul inconjurator. In afara de un usor suierat, sunetul motoarelor electrice, se aude doar sunetul anvelopelor si al vantului care bate. Pe de alta parte, bateria pentru automobilele electrice este in continua dezvoltare. Pe masura ce se fac imbunatatiri, distanta pe care trebuie sa o parcurga poate fi parcursa cu o singura incarcare. Motoarele electrice sunt puternice, iar acceleratia masinilor electrice este exceptionala. In oras, masina electrica este mijlocul de transport ideal.