La fel ca multe piese auto, bateriile se uzeaza in timp. Dar cum pot sti conducatorii auto cat de veche este bateria si cand trebuie sa o inlocuiasca?

Daca masina este noua, atunci bateria va avea aceeasi varsta ca si masina. Cu toate acestea, daca soferul nu este sigur ca si bateria masinii sale este noua, poate afla cu usurinta vechimea bateriei.

Multe baterii au o data deasupra lor care arata cand au fost fabricate. Insa daca bateria nu este datata, poate exista un cod pe baterie sau pe capacul bateriei care consta intr-o litera si un numar. Litera indica luna, iar numarul indica anul fabricatiei. De exemplu, B/9 inseamna Februarie 2019. Nu trebuie cumparata niciodata o baterie mai veche de 6 luni de la momentul in care a fost fabricata.

Durata de viata a baterie auto

Durata de viata a bateriei poate depinde de o gama larga de variabile, asa ca nu exista un numar specific pentru cati ani va dura o baterie. De obicei, bateriile dureaza intre 3 si 5 ani. Bateriile se degradeaza in timp, asa ca, in cele din urma, nu vor oferi suficienta putere pentru a porni motorul vehiculului.

Daca o masina nu este folosita o perioada lunga de timp, bateria se poate descarca. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie inlocuita, deoarece ar putea avea nevoie doar de reincarcare sau de pornire. Calatoriile scurte pot reduce, de asemenea, durata de viata a bateriei, deoarece este posibil sa nu aiba suficient timp de functionare pentru a se reincarca.

Cum iti dai seama daca bateria trebuie inlocuita?

Exista mai multe moduri de a afla daca bateria masinii trebuie inlocuita. Principalul indicator este lampa de avertizare a bateriei sau lampa de avertizare a motorului. Daca oricare dintre acestea este aprins, ar trebui verificata bateria cat mai curand posibil pentru a evita orice avarie.

Un alt mod care spune daca bateria trebuie inlocuita este intampinarea dificultatilor la pornirea masinii. Daca masina se straduieste sa porneasca, acest lucru se poate datora faptului ca bateria nu ofera suficienta putere pentru a porni motorul. De-a lungul timpului, o baterie va putea furniza mai putina energie si, prin urmare, este posibil sa fie nevoie de una noua daca exista aceste dificultati.