Vibratia volanului in timpul franarii afecteaza confortul si siguranta calatoriei. Aceasta reduce concentrarea si autocontrolul soferului, poate duce la o pierdere a aderentei si, in unele cazuri, poate semnala deteriorarea placutelor de frana.

Prin urmare, vibratia volanului la franare trebuie eliminata rapid si sunt necesare diagnosticarea si repararea defectiunii. Ce cauze pot provoca vibratiile volanului la franare?

Deteriorarea discurilor de frana

Vibratiile in timpul franarii sunt cel mai adesea cauzate de discurile deteriorate. Aceasta este cauza principala si ar trebui inceputa verificarea de acolo. Discurile de frana pot fi indoite, ciobite sau sparte. Cel mai adesea este rezultatul uzurii elementului, dar uneori poate fi si efectul conducerii nesabuite sau al unui contact brusc al discului fierbinte cu apa.

Defectiune la suspensie

Responsabilitatea pentru vibratii nu va cadea intotdeauna asupra componentelor sistemului de franare. De asemenea, defectiunile suspensiei pot face ca rotile sa vibreze. De mentionat ca alinierea slaba a rotilor si echilibrul anvelopelor pot provoca si vibratii.

Atentie! Daca s-au schimbat recent rotile si masina incepe sa vibreze la franare, trebuie verificata imediat fixarea rotii. Uneori, motivul vibratiilor pe volan la decelerare, are drept cauza montarea prea slaba a rotilor. Continuarea condusului poate duce la un accident grav.

Vibratiile afecteaza nu numai confortul si siguranta condusului. Acestea pot deteriora alte elemente, cum ar fi parti ale sistemului de directie (de exemplu, tije de directie ).

Vibratia volanului la franare – cum o elimini?

Este necesara verificarea masinii la un atelier de reparatii auto pentru a analiza cu atentie elementele sistemului de franare sau suspensie. De asemenea, este posibil ca motivul sa fie neobisnuit si atunci doar instrumentele specializate vor permite detectarea acestuia.

Unele defectiuni fac sa apara vibratii atat pe volan, cat si pe pedala de frana. Printre acestea se numara un rulment deteriorat al butucului rotii, echilibrarea proasta a rotilor sau uzura neuniforma a discurilor de frana. Desigur, aceste defectiuni trebuie remediate cat mai curand posibil. De amintit ca pe langa eliminarea cauzei directe a vibratiilor (de exemplu, inlocuirea discurilor), merita sa se verifice daca acestea au provocat daune suplimentare.