Sistemul de franare al masinii face parte din categoria componentelor care vizeaza siguranta. Tocmai pentru ca acesta ajuta soferul sa se deplaseze in bune conditii in trafic, atunci cand apar probleme care il vizeaza este recomandat sa fie rapid remediate.

In cazul in care franele nu functioneaza, masina poate sa nu se mai opreasca la timp sau in unele cazuri este posibil ca vehiculul sa nu mai poata fi oprit deloc. De aceea, este bine ca fiecare conducator auto sa evalueze corect comportamentul masinii sale pentru a sti cand are probleme cu franele.

Cele mai comune simptome ale unui sistem de franare cu probleme

  • Masina scartaie – daca masina scaratie inseamna ca placutele de frana s-au uzat sau sunt blocate. Prin urmare, primul si cel mai important pas este verificarea placutelor cat mai urgent. Este recomandat sa fie schimbate in momentul in care soferul descopera ca placutele incep sa scoata anumite sunete neobisnuite.

De asemenea, este foarte posibil sa se intample ca piesa sistemului de franare care asigura functionarea acestuia – etrierul – sa fie blocata. Pentru a determina daca este de vina etrierul pentru problemele aparute, proprietarul ar trebui sa determine daca masina are tendinta de a trage intr-o anumita directie in momentul franarii. Un alt semnal de alarma poate fi scurgerea de lichid.

  • Janta fierbinte – acesta poate fi un alt semn ca franele sunt blocate. De obicei janta se incalzeste atunci cand pistonul se blocheaza in etrier. De asemenea, in cazul in care janta este fierbinte poate fi o defectiune in sistemul ESP sau ABS.

  • Un martor care indica o problema – in momentul in care se aprinde martorul pentru frane inseamna ca masina nu mai are lichid de frana. De asemeena, este posibil ca senzorul pentru ABS sa nu mai functioneze.

  • Pedala de frana este moale – un alt semn ca este o problema cu sistemul de franare este pedala de frana moale. Acesta poate fi un semn ca masina pierde lichid de frana. In cazul in care lichidul de frana acumuleaza apa, fenomenul se va numi frana moarta si conducatorii auto care se confrunta cu o astfel de problema trebuie sa mearga la revizie.