Incepand cu acest an, regulile ITP-ului se schimba. Masinile mai vechi de 12 ani vor trebui sa faca ITP-ul anual si la fiecare asemenea inspectie masina va trece sau nu de verificare in functie de gravitatea defectelor. Autoturismele vor putea trece de inspectie cel mult cu defecte minore. La cele grave este necesara reparatia in maxim 30 de zile. In cazul in care la inspectie se constata defecte minore, se considera ca inspectia a fost trecuta si vehiculul nu mai este supus din nou unei inspectii.

Ce trebuie sa aveti in vedere inainte sa va duceti sa faceti ITP la masina

ITP la masina

 

Inainte de a ajunge la RAR, insa, proprietarii de masini trebuie sa isi verifice masina, atat elementele exterioare cat si elementele interioare. Caroseria este o componenta importanta verificata dar si sistemul de directie. Daca se aud ceva zgomote este mai bine ca soferul sa mearga dinainte la un atelier pentru remedierea eventualelor defectiuni. Inainte de a pleca de acasa, soferii sa nu uite documentele necesare pentru efectuarea ITP-ului si anume certificatul de inmatriculare sau autorizatia provizorie de circulatie, cartea de identitate a autovehiculului si a conductorului precum si polita RCA valabila la data efectuarii ITP-ului.

In cazul in care soferii sunt opriti de politie si nu au ITP-ul valabil, risca o amenda cu valoare de la 900 la 2000 de lei. De aceea, nu este indicat pentru proprietarii de masini sa se riste astfel pe drumurile publice. La RAR vor merge cu autovehiculul curat, cu anvelopele corespunzatoare conditiilor meteo si anotimpului, fara becuri sau faruri arse, cu un sistem de franare bine pus la punct, cu centurile de siguranta complet functionale, inclusiv cele de pe locurile din spate. Mai mult decat atat, la RAR soferii vor merge dupa ce se vor asigura ca dotarile masinii ce asigura deplasarea in siguranta pe drumurile publice sunt functionale, de la banalul insa foarte utilul claxon la sistemul de curatare al parbrizului si incuietorile usii. Taxa in cadrul unui ITP nu va depasi 180-200 de lei, insa aceasta investitie se merita si trebuie facuta pentru siguranta in trafic si pentru a evita amenzile.