O baterie auto descarcata sau stricata reprezinta una din cauzele cele mai comune ale defectiunilor la masina. Pornirea si oprirea imediata a masinii sau calatoriile scurte nu ofera bateriei sansa de a se reincarca in mod corespunzator.

Majoritatea soferilor sunt familiarizati cu aceasta situatie si adesea sunt surprinsi ca, in ciuda vremii calde, masina tot nu porneste – insa nu numai iarna, bateria auto are nevoie de ingrijire.

Pentru fiecare masina, una dintre cele mai importante piese de operare este bateria. Acesta este probabil cel mai nevralgic element de sub capota, care necesita ingrijire si atentie aproape constanta.

Bateria este adevarata inima a masinii

Problemele bateriei apar de regula atunci cand se parcurg doar sectiuni scurte si in fiecare zi, astfel bateria nu se va putea regenera suficient. Acest lucru se schimba atunci cand se efectueaza o calatorie lunga, care permite bateriei sa se incarce singura.

Adesea soferilor le este frica de aerul rece si de iernile lungi si inghetate. Insa trebuie amintit ca temperaturile ridicate pot avea un impact mult mai mare asupra starii bateriei auto.

Caldura este si mai periculoasa decat iarna

Cum afecteaza temperatura ridicata durata de viata a bateriei? Temperaturile peste 30 de grade Celsius dubleaza frecventa incarcarii dorite a bateriei, comparativ cu intervalul de temperatura de 20 pana la 25 de grade Celsius.

Zilele de vara sunt si momentul in care oamenii reusesc sa renunte la masina in favoarea bicicletei sau doar a plimbarii pe jos pana la magazin. In acest moment masina se odihneste, insa bateriei nu ii plac astfel de perioade de nefunctionare.

Orice baterie neutilizata trebuie incarcata in mod regulat, astfel incat sa nu-si piarda proprietatile, ceea ce se poate intampla intr-o perioada mai lunga de neglijenta si poate duce la inlocuirea bateriei.

Alte probleme cu electricitatea

Se dovedeste adesea ca sursa problemei cu electricitatea nu este bateria uzata, ci de exemplu: cabluri uzate, terminale corodate sau o instalatie electrica defecta. Identificarea defectiunilor sistemului electric al masinii nu este o sarcina usoara, asa ca, daca proprietarul masinii nu are experienta in acest domeniu, trebuie sa profite de serviciile specialistilor.