Cele mai multe masini dispun de o instalatie de aer conditionat, iar acum producatorii ofera o astfel de instalatie chiar si pe modelele low budget. Pentru a conserva durata de viata a acestei instalatii, trebuie sa fie folosita corect, iar specialistii in domeniu ofera mai multe sfaturi si sugestii in acest sens:

  1. Aerul conditionat nu se porneste odata cu masina

Se recomanda ca aerul conditionat sa nu fie pornit o data cu motorul pentru ca acest lucru poate deteriora compresorul aparatului de aer conditionat. In momentul in care aerul din masina este foarte fierbinte, este ideal sa fie deschise geamurile pana cand interiorul se raceste.

De asemenea, ar trebui pornita instalatia de aerisire normala, eventual pe o treapta mai mare si pe recircularea aerului, astfel incat aerul sa ajunga la o temperatura normala. Ulterior, cand pe gurile de aerisire aerul incepe sa se simta rece sau macar usor caldut, poate fi pornita instalatia de aer conditionat.

  1. Aerul conditionat nu se porneste la maximum

Atunci cand este pornita instalatia de aer conditionat este bine sa nu fie la maxim. Pentru ca compresorul sa porneasca treptat si sa mearga fara sa fie suprasolicitat, se va porni de la treapta unu si se va creste progresiv pana la treapta patru, desi de cele mai multe ori aceasta treapta se foloseste doar in conditii speciale si cand nu se afla nimeni inauntru, pentru racire rapida.

  1. Intretinerea instalatiei este importanta

Este foarte important ca instalatia de aer conditionat sa fie verificata periodic si intretinuta corespunzator pentru a functiona, altfel exista riscul sa se deterioreze iremediabil. Este normal ca in timp autovehiculul sa piarda freon si de aceea, se recomanda vizite periodice in service pentru completarea lui sau pentru inlocuirea anumitor conducte fisurate, astfel incat in interior sa existe mereu cantitatea potrivita.

Tinand cont de aceste sfaturi, instalatia de aer conditionat va functiona fara probleme pentru foarte mult timp, iar compresorul – cea mai importanta parte a acestei instalatii nu va trebui inlocuit evitand astfel costuri foarte mari.